header-photo

Däcktyper

Diagonaldäck
De vanligaste däcken och består av en struktur med stomme i ett eller flera skikt beroend epå viktklass och bärkraft. Varje skikt består av gummerad textilcord (textilväv) i en överlappningsvinkel.

Bältdäck med diagonalstomme
Dessa motorcykeldäck har liknande struktur som diagonaldäck men med korsade skikt samt vanligtvis ett bälte i nylon. Nylonets uppgift är att förhindra deformationer som kan uppstå vid körning medan stommen ger däcket dess form.

Bältdäck med radialstomme
Största skillnaden mellan bältdäck med radialstomme och diagonaldäck är stommens struktur som är radiellt utformat. Vad detta betyder är att cordtrådarna lindas radiellt runt däcket i riktning mot hjulaxeln. Detta ger bland annat mer stabilitet i kurvor, medför mindre vikt samt bättre stabilitet vid högre hastighet.

0° Bältdäck med radialstomme
Dessa däck är uppbyggda av en teknik där fram- och bakdäck konstrueras med radialstomme i stål eller kevlar. Noll vinkeln står för att det lindas runt stommen i däckets rotationsriktning. Fördelarna är bland annat extrem styvhet och att däcket får en differentierad styvhetsfördelning mellan axel och kontaktyta på vägen.